ENTENDRE

a) El procés de descàrrega de torrent funciona per mitjà de l’anomenat p2p (peer-2-peer). Més info a l’article a la Viquipèdia. Això significa que una pel·lícula no es descarregarà per molt que la tinguem en procés de descàrrega, si ningú l’està compartint (seeding o uploading). És a dir, que un arxiu se’ns baixarà més o menys ràpidament segons hi hagi més o menys gent compartint-lo. Per tant, quan trobem varis arxius de la mateixa pel·lícula, ens interessarà descarregar el que té més seeders (abreujat SE, significa “arrels”, osigui “gent que ho està compartint”). LE és l’abreviatura de leechers (“xupadors”, osigui “gent que ho està descarregant”). La velocitat dependrà també de la connexió que tinguem, clar.

b) Sempre serà més fàcil trobar una pel·lícula en la seva versió original que doblada o subtitulada. Les pel·lícules més fàcils de trobar seran sempre les estatunidenques (de la resta del món solen ser complicades de trobar si no són prou conegudes). A més, una pel·lícula anterior a 1930 comença a ser més difícil de trobar que de posteriors anys. Finalment, una pel·lícula que encara estigui en estrena (o pre-estrena) potser no la trobem en bona qualitat fins al cap d’unes setmanes, però sempre hi ha excepcions.

PASSOS

1. Necessitem el programa qBittorrent (www.qbittorrent.org), gratuït des de la web i de ràpida i fàcil instal·lació. No requereix cap configuració extra. qBittorrent existeix per Windows, Mac i sistemes UNIX. A la web hi ha la descàrrega per Mac i Windows. Per UNIX (ubuntu, etc) l’heu de cercar per vostre compte.

2. Ara busquem la pel·lícula. L’arxiu que descarreguem d’Internet serà un arxiu .torrent, el qual s’executarà dins del programa uTorrent i iniciarà la descàrrega de l’arxiu desitjat.

Per a trobar la pel·lícula, hi ha vàries maneres:

2.1. Servidors (trackers) gegants amb col·leccions enormes de torrents:

– pirate bay
– eztv
http://kickass.to ó https://kickass.unblocked.pe

Nota: Aquestes webs són perseguides legalment, a vegades tanquen i a vegades tornen a obrir. És millor accedir-hi des del cercador de Google, perquè l’adressa web sencera va canviant per protegir-se de la llei.

Allà cal buscar la pel·lícula pel nom. Si no la trobem a la primera, podem provar amb el nom original i afegint “SUB SPANISH”, o afegint l’any de la pel·lícula. Per exemple: godfather sub spanish 1972.

Un cop apareguin els resultats, buscarem quin arxiu volem descarregar i farem clic a l’iman vermell que hi ha a la mateixa fila de la taula de resultats. Si no hi apareixés cap iman, fem clic al nom de l’arxiu i un cop dins del fitxer de l’arxiu busquem la opció “Download torrent”. Mitjançant l’iman el fitxer s’obrirà directament al programa uTorrent. En canvi, mitjançant l’opció “download torrent”, es descarrega un fitxer .torrent que haurem d’executar nosaltres mateixos des de la carpeta de l’ordinador on s’hagi descarregat.

2.2 Petites webs on recopilen pel·lícules manualment:

– www.torrentbutler.eu
yify-movie.com/
– etc

Nota: Aquestes webs són perseguides per la llei i a vegades tanquen i a vegades tornen a obrir.

En aquestes webs, podem veure a la portada les últimes pel·lícules afegides, i també tenen un buscador. La diferència és que, un cop dins la fitxa de la pel·lícula, potser ens demanen que ens registrem (gratuïtament; si no, és un timo!). Un cop registrats i amb la pel·lícula davant, busquem on sigui “Descargar torrent” i ja està.

2.3 Quan fa mandra obrir web per web, a vegades és tan fàcil com buscar al Google: [nom de la pel·lícula] torrent [informació extra com l’any, qualitat, etc.]. Obtenim resultats de Google que ens porten directament a una multitud de webs on trobarem l’arxiu .torrent de la pel·lícula per descarregar.

3. Un cop tenim els arxius oberts amb l’uTorrent, només cal esperar. És aconsellable descarregar més d’una versió d’una pel·lícula, perquè a vegades resulten ser arxius de baixa qualitat, etc. Els arxius es descarregaran per defecte en una carpeta de Download del programa, que podem trobar ràpidament fent clic dret a la descarrega a l’uTorrent i triant l’opció “Abrir ubicación del archivo” (“Show in Windows Explorer” en anglès) o algo així, lo típic.

4. Per veure pel·lícules, jo recomano el reproductor VLC VideoLan, gratuït i complet.

PER SABER-NE MÉS

Les pel·lícules en Internet es classifiquen (o etiqueten) segons el format i qualitat del vídeo i de l’audio. A continuació teniu alguns links amb informació al respecte. Normalment aquestes especificacions acompanyen el nom de la pel·lícula en el títol de l’arxiu.

Finalment, cal comentar que la clau per a saber trobar pel·lícules és saber les webs adequades. Mentre que els grans servidors com piratebay.se no sembla que hagin de desaparèixer mai, les petites webs que contenen pel·lícules noves i velles (i, més important, contenten moltes pel·lícules en espanyol o VOSE) desapareixen sovint i en van sortint de noves; és essencial estar al cas de quines són les webs a visitar.

Si una web molt útil deixa de ser útil o desapareix, sempre podem buscar al Google “Sites like [www.NomDeLaWeb.com]”, i segurament anirem a parar a articles que enumeren webs semblants a la que coneixíem. És un truc bastant útil.